Šta je to protein surutke
Surutka je jedan od najvećih rezervoara najkvalitetnijih proteina. Ona nastaje u procesima proizvodnje sira i najvažniji je sporedni proizvod industrije mleka. Pored proteina, neobrađena surutka sadrži i masti, laktozu i druge supstance. Sirova surutka se dalje obrađuje u cilju dobijanja nekoliko različitih vrsta proteina surutke – koncentrata, izolata i hidrolizata.
Koncentrati proteina surutke, pored velike količine proteina (preko 70%), sadrže i masti i laktozu. Neki od njih sadrže veće količine imunoglobulina od drugih.
Izolati proteina surutke, sadrže još veće procente čistog proteina (preko 80%) uz minimalne količine masti i laktoze.
Hidrolizati proteina surutke sadrže molekule proteina degradirane do peptida. Na taj način se obezbeđuje njihovo lakse varenje i apsorpcija.
Proteini surutke su bogati nutrijentima koji stvaraju glutation, aminokiselinu sa jakim antioksidativnim delovanjem. Zato se proteini surutke preporučuju u ishrani svih starosnih kategorija, a po istraživanjima, mogli bi imati i imunomodulatorno i anti-kancerogeno delovanje.
Proteini surutke su posebno popularni među profesionalnim sportistima i rekreativcima, zbog visokog sadržaja aminokiselina razgranatog lanca (BCAA), koje su neophodne za normalni rast i povećanje mišićne mase. Obično se preporučuju sportistima kod kojih je snaga glavna performansa, a uzimaju se posle rekreacije ili treninga, ili uveče pre spavanja. Smatra se da visoka koncentracija aminokiselina u ćelijama (nastalih degradacijom proteina i apsorbovanih u ćelije), podstiče sintezu i smanjuje razgradnju mišićnih proteina.
Nema zabeleženih neželjenih reakcija upotrebe proteina surutke, ali kod osoba koje su preosetljive na proteine mleka, mogu se javiti simptomi alergijske reakcije. Ukoliko se koriste u većoj količini od preporučenih i tokom dužeg perioda, proteini surutke mogu oštetiti bubrege i jetru. Zato se ne preporučuje primena kod osoba preosetljivih na proteine mleka, kao ni kod osoba sa oboljenjima bubrega i jetre. Neželjene interakcije sa lekovima, dijetetskim suplementima, biljkama ili hranom, nisu zabeležene.
Koncentrat proteina surutke
5 Stars Whey Protein u 24 g proteina objedinjuje koncentrat proteina surutke (89%), izolat proteina surutke (5%) i hidrolizovani protein – peptide surutke (6%).
Izvanredan odnos kvaliteta i cene u izuzetno praktičnom pakovanju pruža:
• 24 g prvoklasnog proteina surutke
• prirodni izvor aminokiselina i BCAA
• izuzetno brza apsorpcija – izuzetno brz oporavak
• lakorastvorljivu (bez grudvica) instant formulu
Kome je namenjen protein surutke
• početnicima, aktivnim i rekreativnim sportistima
• osobama na dijeti za redukciju telesne mase
• osobama koje žele da poboljšaju mišićnu masu
• osobama koje žele da povećaju unos proteina u svakodnevnoj ishrani
Preporučeno doziranje i način upotrebe
Pomešati sadržaj 1 dozirne merice (32 g) sa 250 ml hladne vode. Kao dodatak ishrani uzimati jedanput dnevno. Na dan treninga 30 minuta nakon vežbanja, a ostalim danima nakon buđenja.
Preporuke za doziranje su različite. Sportisti koriste proteine surutke kao proteinske dodatke i uzimaju 10-25 g dnevno, a ponekad i veće doze. Referentni dnevni unos proteina za odrasle je propisan na 50 g (oko 2 doze). Američki Food and Nutrition Board sa Institute of Medicine’s, preporučuje za starije od 18 godina dnevni unos proteina između 10 i 30% od ukupnih dnevnih energetskih potreba, odnosno 56 g dnevno za muškarce i 46 g dnevno za žene. RDA (preporučen dnevni unos) za sportiste u sportovima mišićne snage i izdržljivosti je 1,6 g/kg telesne mase, a za sportove izdržljivosti (aerobne) oko 1,3 g/kg telesne mase dnevno.