Vitamin C podstiče prirodu odbranu organizma od infekcija
Vitamin C je najčešće korišten vitaminski dodatak ishrani. Preporučuje se kao podrška imunitetu, za usporavanje starenja, svež i podmlađen izgled kože bez bora, zdravu funkciju kardiovaskularnog sistema i zdravlje zuba, kostiju i vezivnog tkiva. Vitamin C je hidrosolubilan – lako se rastvara u vodi. Iako većina životinja sintetiše sopstveni vitamin C, čovek mora da ga unosi hranom i dodacima ishrani. U prirodi ga najviše ima u zelenom lišću i šipku (120 puta više nego u pomorandži), pa tek onda u agrumima i ostalom voću i povrću. Brzo se izlučuje putem mokraće i veoma je osetljiv na spoljne uticaje.
Maxlerov novi Sodium Ascorbate Vitamin C – vitamin C u obliku neutralnog natrijum-askorbata
Ovaj proizvod predstavlja pouzdan izvor viramina C u obliku natrijum-askorbata, koji predstavlja neutralan rastvor koji nema negativan efekat na bubrege i ne izaziva smetnje kod osoba osetljivih na kiselinu vitamina C. Još jedna prednost ove forme vitamina C je njegova brza, laka i potpuna apsorpcija. Ovaj suplement je izuzetno čist puferizovan kristalni oblik vitamina C bez dodatog ukusa.
Pored antioksidativnog, najpoznatije dejstvo vitamina C je učešće u stvaranju kolagena, neophodnog za razvoj i obnavljanje: tkiva, desni, zuba, kostiju i krvnih sudova i kože, jer on predstavlja ključni faktor u popunjavanju rezervi kolagena, koji prvenstveno obezbeđuje elastičnost i zategnutost kože i ligamenata.
Vitamin C reguliše cirkulaciju, sprečava nastajanje ugrušaka u krvotoku, jača zidove krvnih sudova, izbacuje suvišni holesterol, čime utiče i na regulaciju krvnog pritiska i celokupno kardiovaskularno zdravlje.
Nedovoljno unošenje vitamina C izaziva skorbut, pojavu modrica, promene na mišićima, krtost vezivnog tkiva. Vitamin C u svojstvu antioksidanta služi za detoksikaciju organizma, neutralisanje uticaja štetnih slobodnih radikala na njega, ubrzava regeneraciju oštećenih ćelija, smanjuje inflamatorne procese.
Vitamin C kao dodatak ishrani treba primenjivati kod:
– oslabljenog imuniteta, prehlada, gripa i respiratornih infekcija
– osteoporoze i reumatoidnog artritisa
– alergijskih reakcija, astme i raznih upala
– bolesti srca i povišenog nivoa holesterola i triglicerida u krvi
– slabljenja mišića, upala i bolova u mišićima nakon treninga
– terapije dijabetesa i katarakte
– stresa
Vitamin C pospešuje apsorpciju gvožđa, kalcijuma, vitamina A, D, B kompleksa, nezasićenih masnih kiselina, regeneriše vitamin E. Njegovu apsorpciju pomažu bioflavonoidi i svi ostali vitamini i minerali, a odmažu stres, visoka temperatura, duvan (jedna cigareta uništi do 100 mg), alkohol i antibiotici. Pored ovoga, vitamin C je deo mnogih terapija i kura mršavljenja, odvikavanja od droga, alkohola (sa B kompleksom) i pušenja.
Ova zdravstvena izjava sme da se koristi samo za proizvode koji predstavljaju izvor najmanje one količine vitamina C koja je potrebna za navedeno: vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju krvnih sudova, normalnu funkciju kostiju, hrskavice, zubnih desni, kože, zuba, održavanju normalnog energetskog metabolizma, za normalno funkcionisanje nervnog sistema, normalnu psihološku funkciju, normalnu funkciju imunološkog sistema, zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, smanjenju umora i iscrpljenosti, regeneraciji redukovanog oblika vitamina E, održavanju normalne funkcije imunološkog sistema za vreme i nakon intenzivne fizičke aktivnosti. Vitamin C povećava apsorpciju gvožđa.
Preporučena doza i način upotrebe
Odrasli 1 g dnevno. Proizvod nema dodatog ukusa, pa se može dodati u napitak po želji (hladni čajevi, sokovi, jogurt, cerealije, ovsene kaše i sl.). Vitamin C se može uzeti bilo kad u toku dana ili kada je potrebna dodatna podrška imunitetu.
Uzimanje C vitamina ne treba prekinuti odjednom, već se doze postepeno smanjuju da bi se izbegao tzv. rebound efekat – smanjenje imuniteta usled naglog prekidanja uzimanja vitamina C. Poželjno je da osetljive osobe uzimaju C vitamin uz jelo.