Eritritol je iz prirode izolovana zamena za šećer koja izgleda i ima ukus vrlo sličan šećeru, ali potpuno bez kalorija. Eritritol je šećerni alkohol i dobija se ekstrakcijom iz biljaka ili industrijskim putem iz skroba. U prirodi se nalazi u biljkama u malim količinama u grožđu, lubenici, nekim sortama gljiva, fermentisanoj hrani kao što je vino, pivo, sir. U Japanu se koristi od 90-tih godina za zaslađivanje bombona, čokolada, jogurta, punjenja, pekmeza i raznih pića. Eritritol je pogodan za dijabetičare, osobe koje žele izgubiti na težini i pogodan je za osobe koje su na anti-kandida načinu prehrane i ne smeju konzumirati šećer.
Prednosti I Svojstva Eritritola:
Bez kalorija
Termostabilan
0 glikemijski index
Ne povećava potrebu tela za insulinom
Rashlađujući sladak ukus
Smanjuje želju za šećerom i ugljenim hidratima
Nema nikakvih laksativnih efekata
Usporava karijes, stvaranje zubnog kamenca i nastanak zubnog plaka.
Štiti od infekcije i ne hrani loše bakterije u našem organizmu
Dokazano se može koristiti i u slučaju gljivičnih infekcija – kandidoza
Ima antioksidativna svojstva
Mogu ga sa sigurnošću koristiti odrasli, deca, dijabetičari, trudnice, osobe koje žele smršati i osobe koje su na kandida načinu ishrane.
Bez Kalorija
Eritritol je dobra alternativa za šećer jer ne dodaje kalorijsku vrednost hrani. Dok je većina šećernih alkohola nisko kalorična, eritritol ima 0 kalorija i ublažava osećaj gladi. U svakom slučaju ova činjenica pogoduje svima koji prate dnevni unos kalorija i vode brigu o svom izgledu.
Termostabilan
Ovo znači da ne gubi slatkoću do 160 stepeni 0C. To znači da je eritritol pogodan za pripremu raznih slatkih recepata.
0 Glikemijski index
Glikemijski indeks je naziv skale kojom se meri brzina kojim određena hrana izaziva rast glukoze u krvi. Odabir namirnica sa niskim glikemijskim indeksom dugoročno je dobro za zdravlje, jer takve namirnice ne iziskuju naglu potrebu organizma za insulinom. Čak i zdrave osobe nakon konzumacije slatkiša ili slične šećerom bogate hrane osećaju se umorno. Ako se tokom dana količina glukoze u krvi učestalo povećava i smanjuje jasno je da se nećemo osećati dobro. Idealno bi bilo izabrati hranu koja dugotrajno održava ustaljen nivo glukoze u krvi i čini da se osećamo dobro i punim energije.
Rashlađujući Sladak Ukus
Kao što je već poznato dodat, rafinisan šećer je verovatno najnezdraviji aditiv dodat u hrani od početka rasprostranjene industrijske proizvodnje šećera tokom 20 veka. Kako je šećer povezan sa gojaznosti i svim pratećim pojavama koje ono može izazvati, ljudi su tražili alternativu u prirodnim zaslađivačima kao što je eritritol. Eritritol izgleda kao beli šećer ali ima nešto manju slatkoću, naime oko 70% slatkoće od šećera, pa je za isti efekat potrebno nešto više dozirati. Ovo nije problem pošto eritritol nema kalorija. Eritritol ostavlja blag rashlađujući ukus nakon konzumiranja.
Smanjuje Želju Za Šećerom I Ugljenim Hidratima
Svi a posebno sladokusci imaju potrebu da tokom dana pojedemo neki slatkiš i zasladimo se. Korišćenjem ksilitola u pripremi poslastica možemo odgovoriti na ovu žudnju a da ne brinemo o kalorijama. Postoje istraživanja koja govore da kristal beli šećer izaziva zavisnost, što donekle objašnjava potrebu za slatkišima.
Nema Laksativnih Efekata
Glavna razlika između eritritol i ostalih zaslađivača je da nema nikakvih laksativnih efekata, koji su česti u drugim šećernim alkoholima. Glavni razlog za to je da se više od 90% eritritola apsorbuje pre ulaska u debelo crevo. Dakle, hrana koja ima velike količine eritritola u sebi ne izaziva nikakve gasove i laksativne sporedne efekte. Naučnici ističu da se oko 20 do 35g od eritritola lako toleriše.